A jászsági nagy áramszünet utóélete: ki fizeti meg a kárunkat?

Megosztás

Bár már azon is sokan felhúzták a szemöldöküket, hogy egyetlen trafóház kiesése ilyen durva problémát és hosszan tartó áramszünetet volt képes okozni a háztartásokban. De ha valakinek konkrétan még kára is származott ebből, ott ki fizeti a számlát?

Mi történik akkor, ha az október eleji áramszünet miatt valakinek elromlottak bizonyos elektromos készülékei? P. Beáta tette fel a kérdést, ami bárki mást is érinthet (vélhetően érint is sokakat) a Jászságban.

“Kedves jászberényiek!

Az áramkimaradás miatt (2023.10.05.) történt másnál is elektromos készülék meghibásodás? Ti kihez fordultatok? A biztosító és az MVM nem akar fizetni… Köszönöm a segítséget előre is!” – érdeklődött a közösségi médiában az egyik helyi csoportban Beáta.

A válaszok pedig nem voltak teljesen egysíkúak. “Nekem az igazolást sem adták ki, rájuk vár a biztosító (de egyébként fizetne). Nekem amúgy azt mondták, hogy ha a szolgáltatás hibája miatt romlik el elektromos berendezés, akkor ők fizetnek (MVM). Elméletileg írni kell nekik emailt (amire amúgy nem válaszol senki). Nem tudom, ezen túl vagy e már.” “Igen, túl vagyunk rajta, nekünk az MVM válaszolt, és nem fizet. A biztosító szintén nem akar fizetni. Az MVM-nél először hivatalos igazolást kértünk, hogy ez a káresemény megtörtént, arra nem kaptunk választ. Második emailre 7 nap múlva kaptunk választ, hogy nem fizetnek, arra hivatkozva, hogy:

“Az Ön felhasználási helyét ellátó villamosenergia-hálózatunkon tapasztalt feszültség kimaradások már az átterheléseket követően keletkeztek, azokat a középfeszültségű hálózaton fellépő külső környezeti hatásból eredő múló zárlati jelenségek okozták. Ezen rövid idejű zavartatások azon védelmi működések következményei, amelyek hosszabb idejű üzemzavarok megelőzését szolgálják.” Jelentsen ez bármit is…”

“Én október 17-én írtam emailt az MVM-nek, a mai napig nem küldték a választ, a visszaigazolást. Az áramkimaradás odatett a tvnek” – írja Ágnes. “Komolyan azt várod, hogy ezek fizessenek? Reménytelen…” “Meglepődtem volna, ha fizet bárki is. Ez csak jó kampányszöveg volt. Hülye lenne az MVM ennyi kárt megtéríteni.”

“Sziasztok, korábban leírtam (igaz nem itt) végigjátszottam velük, max. perelni lehet az MVM-et. nyilván ez esélytelen… ez ma Magyarország” – erősíti meg a problémás helyzetet Krisztián. Akkor a jelek szerint akárkinek akármilyen kára keletkezett az elektromos eszközeiben az október eleji áramszünetben, keresztet vethet mindenféle kártérítésre? Papíron fizetniük kellene, de a valóságban senki nem fog? Egyre inkább úgy tűnik.

Kapcsolódó cikkek